søndag 8. januar 2017

Benkskyting...... Endelig ;)

Presisjon, lange hold, store kikkertsikter, gromme rifler har hele alltid vært ett stort interessefelt. Ettersom morfar var børsemaker, pappa og mine onkel'er var skyttere, så har jeg fått det inn med morsmelka, det med skyting.

Min første befatning med benkskyting var rundt 83-84 med en artikkel skrevet av Lars-Erik Enqvist, der han presenterte benkskyting i det svenske bladet Jakt & Våpen. Artikkelen het vel noe slik som: Benkskytte, skytingens formel 1..
En Shilen DGA i 222 Rem med Mørkegrønn stokk og et stort Lyman sikte var avbildet....
Og når man kommer fra en DFS skytterfamile, så var dette noe helt nytt :D

Nå skal det sies at jeg var bare 10-11 år den gangen, men slukte alt av våpenlektyre, leste gamle widfors kataloger hos min morfar, sammen med tyske våpenkataloger. Hadde jeg hatt samme klisterhjerne på skolen, så hadde hadde jeg vel hatt en eller annen tittel i dag :P

Neste artikkel som brant seg fast var Finn Lium`s skriverier i ett norsk jaktblad, om 22-250 Remington til kråker og rådyr på lange hold. Tikka M55 Supersporter og Leupold 36 var oppskrifta der.

Jakt & Våpen skrev mye om Benkskyting på midt'n av 80 tallet, og artikkel'er som dette dukket opp sammen med navn som Torsten Åstrøm, Holger Sjøstrøm, Jan Stenros osv :
Da var det egentlig gjort for min del, skytterbenk ble snekret bak bilgarasjen med ei palle som utgangspunkt og Brno 2'n ble luftet mang en gang der på 50 meter. Husker jeg hadde ei kladdebok der alle resultater sammen med ammo typer ble notert. 

Min morfar fikk etterhvert inn en Sako Vixen i 6PPC på verkstedet sitt, der han lagde kikkertmontasjer og monterte en Leupold 6,5-20. Det var vel min første "forelskelse", ei slik rifle skulle jeg ha en gang bestemte jeg meg for den gangen.
Men i siste halvdel av 80-tallet var det kun DFS, jaktfelt og elgbane som ble drevet i Namdal'n. Ikke var det noe internett der en ble kjent med likesinnede heller, så DFS ble min skyttergren.

Slutten på 80 tallet bygde min Morfar om en M59 til elgbane/jaktfelt til meg, og en Swaroski 6x42 ble montert. Benken ble på nytt leita frem og ladninger testet i tiden framover, men innså fort at det ikke dugde i forhold til det man leste på nett ang presisjon og BR, men morro var det uansett.

Neste milepæl var da Sauer'n dukket opp i hus på 90 tallet, dette var en av de første sendingene som kom til landet. Og Swaroski'n ble montert der for testskyting av ammo. og da dukket grupper opp på 10 mm/5 skudd.
Man begynte å lese om noen karer fra sørlandet som skjøt BR under Nordisk i Sverige, men avstandene gjorde at det ble bare skyting hjemme på skytterbanen. 
Husker jeg vurderte å høre med naboen som hadde skuter, om vi skulle kjøre opp på fjellet å skyte på stålplater på langhold, men hvem pokker skyter på selvannvisere med noe annet enn 22 LR? Så feil kunne en ta, når en ser langholdsmiljøet i dag :))

Så for ca 10 år siden kom jeg i kontakt med en gjeng på Namdalseid som skjøt langhold, deretter ble det 500 meter UNL i Trondheim, startet med ett Klubbmesterskap der. Og etter det har det gått slag i slag med Sauer'n og langhold/UNL skyting.

2014 skulle Nidaros Benkskytterklubb arrangere Nordisk i BR 100/200
Jeg hadde fremdeles ikke noen benkskytter rifle, men Sako'n i 243 win fikk duge, om ikke bare for å delta. Viste seg fort at en ting var å skyte "bra" hjemme med To-Fot/Sandsekker, noe annet var i benk og konkuranse


Før siste serien (jeg lå sist...... :P) fikk jeg lagt denne rifla i hendene av Krister Bertilsson sammen med 9 stk 6 PPC patroner...
Og det skulle vise seg å bli noe helt annet, og skjøt 7. beste serie i siste runde av 30 skyttere i første forsøk med ei skikkelig benkrifle..
Totalt endte jeg helt i bunn, men mannen hadde fått smaken på BR ;)
Bedre ble det ikke av at en skulle selge benkrifla si under stevnet, men det passet ikke slik denne gangen

Men før klubbmesterskapet i 500 UNL Gruppe hos Nidaros Benkskytterklubb i november, fikk jeg mail fra en kjenning i klubben om jeg fremdeles var intr i benkrifle, og når han dukket opp på stevnet det endte med handel (mellom serie 2 og 3, så tankene mine var vel ikke helt i 500 UNL modus da :P )
Må samtidig si at det har vært litt påvirkning i fra miljøet i klubben ang det med PPC rifle ;)

Etterhvert kom rifla, En Stolle Panda i 6 PPC i hus sammen med litt tilbehør :)JJ Frontrest


Vindflagg

Dier


Litt kulerHylserOg det tok ikke så lang tid før min første 6 PPC patron ble ladet :)
Og når man får noe nytt i huset, så må det prøves så fort som mulig, ble en tur på banen med en sammenleggbar benk, langt fra stødig nok, men det fikk duge :)
Resultatene ble så som så, mest pga benken men også litt pga vind, men fikk en liten feeling i allefall :)


Det gikk ikke mange dagene før det ble en tur på en annnen bane, med en stødigere benk.....Som også preget resultatene til det bedre :) 
Prøvde også litt forskjellige kuler, alt fra BR til Jakt.Nå begynte det å smake fugl :D 
Nyttårsmellen 2016 til Nidaros Benkskytterklubb ble første konkurranse for Stolle Panda'n, Og BR er litt bling, så kvelden i forveien ble det litt gnikking ;)Julegave fra en handymann i sør :D
Ammoboks i Valnøtt


Full fokus på Jonsvatne, Betongbenk var noe helt annet ja, alt var helt dødt... Hadde bare vinden og evnen til å lese den vært like bra så..... hehe


Åshild i action


Nok en gang slått av Åshild :D
Måtte spørre henne hva som var taktikken, jeg skyter bare var svaret...... :D
Mens jeg vurderte i hodet å ræva, prøvde å holde litt osv.... Det enkle er det beste som oftest tydeligvis :D
Hun er ikke mindre gira på dette enn meg i allefall ;)Så etter mange år, er man endelig Benchrest skytter, Veien har vært lang men lærerik. Og hadde det ikke vært for det suverene miljøet som er i klubben, og ellers i landet/norden, så hadde en ikke orket å bruke så mye tid på dette, Så får en se hvor mange stevner man får med seg framover, Men jeg har ett mål, så får en se om man når det :)

2017 ser ut til å bli ett spennende år på banen, på mange vis, både på 100/200/500 meter og lengre ;)


JAS

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar